1/12

WAMBERAL HOUSE:

 

The original home was selected by the owner (who was a builder) for it's solid structure, single level access, and ability to remove most of the internal walls to provide a modernised and better flowing layout which could better connect with the rear yard / deck / pool. With an external form that had potential, a little reminiscent of the California Bunglaow, but lacking a sense of depth and interest due to the uniform walling, mission brown trim and lack of roof overhang in areas the task was to bring back some life and character to the externals whilst undertaking a complete overhaul of the interior layout and finishes. The externals utilised a variety of finishes to differentiate elements, pick up on natural lines/datums and add generally add interest. Exposed eaves with tapered tails were added to not only provide extra shelter but also give greater depth and detail to the home, with the roofing replaced from the heavy old tiles to a visually lighter matt finish colorbond metal. The interior picks up on the retro-beachy vibes of the externals and provides spaces that feel modern and light filled but also gives a bit of that old world charm with v-groove wall paneling throughout living spaces and master bedrooms, shaker style cabintery in the Kitchen and Wet areas, and a soft neutral colour palette. Bathrooms are lined with natural stone with brass fittings / accessories used to bring a real sense of elegance and class. Developer and Builder: JSH Projects.

 

Location: Wamberal, Central Coast, NSW